Uppsala Budoklubb

Hem

Nybörjarinfo

Schema

Klubben

Aikido

Ju−jutsu

Länkar

Mitt konto

HistoriaOSenseiUeshiba, eller O-sensei (Mästaren) som han kallas av aikidoutövare, var liten och klen som barn, och bestämde sig tidigt för att träna upp sig och lära sig att försvara sig. Han tränade hårt och lärde sig en mängd stridskonster och blev med tiden en av de starkaste och bästa budoutövarna. Han gick även med i japanska armén, och tjänstgjorde i Manchuriet under det japansk-kinesiska kriget. Hans upplevelser av krigets fasor kom att påverka hans inställning till våld och de gamla stridskonsterna, intryck vilka så småningom kom att leda fram till aikidons födelse.

Ueshiba skapade aikido som en ren självförsvarskonst, där teknikerna hämtats från flera olika äldre stridskonster, främst klassisk ju-jutsu och olika svärdskonster. Den stora skillnaden med aikido var att O-sensei ville skapa en helt ny form av budo - en där meningen inte längre var att skada eller döda motståndaren, utan att hjälpa och förstå andra människor bättre. I aikido finns följaktligen inga slag eller sparkar som går ut på att skada motståndaren, det går inte att attackera med aikido och det finns inga tävlingar. Aikidoträningen går istället ut på att träna tillsammans med andra för att utveckla både sig själv och den man tränar med. Som tecken på denna utveckling har aikido, liksom andra budoarter, grader som utdelas efter godkänd gradering.

Aikido i Sverige


Aikido kom till Sverige i början av 60-talet med Toshikazu Ichimura, 6 dan Aikido, 6 dan Iaido. Ichimura-sensei kom till Sverige, utsänd av Honbu Dojo i Tokyo och började med att starta en aikidoklubb i Stockholm. 1967 flyttade han dock till Uppsala och startade en klubb även där. Förutom aikido introducerade Ichimura-sensei även iaido i Sverige.

Nishio-sensei


Vi som tränar aikido inom Uppsala Budoklubb följer Nishio-sensei. Han har 8 dan aikido, och bl.a. även 7 dan iaido, 6 dan karate och 5 dan judo. Han började i sin ungdom att träna judo och karate, men gick snart över till aikido efter att ha blivit rekommenderad av sin karatelärare.
Aikido logga
Integritetspolicy
Ändra storlek på texten: